Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-03@06:24:33 GMT

مردم تبریز چند روزی هوشیار باشند

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۱۹۶۱۹

مردم تبریز چند روزی هوشیار باشند

باشگاه خبرنگاران جوان تبریز - چرا زلزله اخیر تبریز چنان احساس شد که گویا بزرگایی در مقیاس بیش از ۵ و نیم ریشتر داشت؟ این‌ها و پرسش‌هایی بیشتر را با دکتر امیر ساعدی دریانی، استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران و یکی از کارشناسان مهندسی سازه و زلزله طرح کردیم.

آقای ساعدی دریانی می گوید: شهر تبریز از آن جهت که بر محل تلاقی چندین گسل با خطر لرزه‌ای بالا قرار دارد، از جمله کلانشهر‌های بسیار مهم در کشور است که مسئولان امر باید نگاه فوری نسبت به بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده و اساسا، فرآیند مقاوم سازی ابنیه در این شهر داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشروح  این گفت و گو را در ادامه می‌خوانید:

-آقای دکتر، شما از جمله کارشناسان و تحلیلگرانی بودید که گفتید زلزله امروز تبریز، زلزله‌ای نبوده که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت؛ این دیدگاه شما از کجا نشأت می‌گیرد؟

من البته می گویم از کنار هیچ زلزله‌ای نباید به سادگی گذشت؛ تنها تفاوت زلزله‌ها با هم این است که ما ببینیم کجا و در چه شرایطی رخ داده اند.

زلزله تبریز از این جهت که در حوالی باسمنج تبریز رخ داده و سبب ساز آن، گسل شمال تبریز بوده است، زلزله‌ای است که باید آن را جدی‌تر از ابعادی که زلزله از خودش نشان داده در نظر گرفت.

-مگر این زلزله چه مشخصات و مختصاتی داشته است؟

این زلزله صبح روز یکشنبه ساعت هشت صبح برای بار نخست به بزرگای ۴/۴ در مقیاس ریشتر در حوالی باسمنج تبریز و در عمق تقریبا ۱۵ کیلومتری سطح زمین رخ داده و از ساعت ۸ تا ۸ و سی دقیقه صبح یعنی طی نیم ساعت، سه پس لرزه با بزرگای ۵/۳ در مقیاس ریشتر، ۸/۲ در مقیاس ریشتر و ۷/۱ در مقیاس ریشتر هم ثبت شده است.

-اما چرا مردم شهر تبریز این زلزله را خیلی جدی‌تر از ابعاد واقعی اش احساس کرده اند؟

دقیقا نکته همین است. ببینید زلزله‌های زیر ۵ ریشتر معمولا تا این حد احساس نمی‌شوند، اما این زلزله با وجود اینکه بزرگای بالایی نداشته، به شدت احساس شده است. علت آن هم این است که فاصله‌ی بین محل رخداد زلزله تا مرکز شهر و محل تجمع انسان‌ها بسیار کم بوده، یعنی بر خلاف زلزله‌هایی که خارج از تجمعات مردمی رخ می‌دهند، زلزله صبح یکشنبه تبریز، در محل تجمع جمعیتی در این شهر اتفاق افتاده و همین امر باعث جدی‌تر احساس شدن این زلزله در بین هموطنان شده است.

-یعنی این امر سبب می‌شود که شدت زلزله بیشتر احساس شود؟

بله، البته این را باید بگویم که بزرگا و شدت زلزله، دو فاکتور متفاوت از یکدیگر هستند. تفاوت شدت زلزله و بزرگای زلزله این است که بزرگای زلزله با مقیاس ریشتر اندازه گیری و شدت زلزله با واحد مرکالی سنجیده می‌شود. این‌ها دو مبحث متفاوت هستند و هر چقدر جمعیتی که قرار است زلزله را احساس کنند، فاصله‌ کمتری تا محل رخداد زلزله داشته باشند، آن را بیشتر احساس می‌کنند.

نکته این است که در زلزله مورد بحث، مولفه‌ قائم زلزله بیشتر از هر چیز، مردم و ابنیه شهر را تحت تاثیر قرار داده و همین باعث نگرانی مردم شده است.

-سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که آیا این زلزله بعد از این لرزه و پس لرزه تمام شده یا اینکه احتمال بروز زلزله‌ دیگری هم وجود دارد؟

ببینید به لحاظ علمی، خیلی نمی‌شود به این سوال پاسخ قطعی داد، اما باید یک نکته‌ی تاریخی را متذکر شویم؛ نکته این است که بزرگ‌ترین زلزله‌ شهر تبریز و احتمالا بزرگترین زلزله‌ تاریخ ایران، در هجدهم دی سال ۱۱۵۸ که معادل هشتم ژانویه سال ۱۷۸۰ میلادی بوده از همین گسل شمال تبریز و در شهر تبریز اتفاق افتاده است.

بزرگای این زلزله ۷/۷ در مقیاس ریشتر بوده و بعد از آن زلزله، شهر‌های تبریز و مرند دچار ویرانی کامل شده اند. شهرستان شبستر (از صفیان تا تسوج) هم با آن زلزله به صورت کامل ویران شده است. آن زلزله حتی در ارومیه، خوی و سلماس هم این ویرانی ایجاد کرده و اینجاست که می‌شود فهمید چه زلزله مهیبی بوده است.

این رخداد شوم تاریخی است که به ما می‌گوید نباید فراموش کنیم «گسل تبریز» گسلی ست که توان لرزه‌ای بسیاری دارد و از این رو، ساخت و ساز در تبریز و شهرستان‌های اطراف این کلانشهر باید به دقت مورد توجه و اصلاح قرار گیرد. من تاکید می‌کنم که بازسازی و مقاوم سازی ساختمان‌های قدیمی تبریز و اطراف تبریز، یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید در دستور کار مقامات شهری و استانی آذربایجان شرقی قرار گیرد.

-اما این گسل چرا تا این اندازه خطرناک است؟

نکته اینجاست که ما در محل گسل تبریز، تلاقی گسل‌های متفاوتی را داریم و هرجا که تلاقی گسل‌ها را داشته باشیم، احتمال وقوع «زلزله‌های خوشه ای» را هم داریم. یعنی یک زلزله می‌تواند زلزله‌های دیگری را هم ایجاد کند.

-با بروز چنین زلزله‌ای آیا شما به عنوان یک کارشناس زلزله و مهندس سازه و تخریب، توصیه خاصی برای شهروندان تبریزی دارید؟

توصیه من این است که شهروندان عزیز چند روزی را کاملا هشیار باشند و به نکات و مسائل ایمنی مرتبط با زلزله توجه کنند.

به طور کلی هم، همان صحبت همیشگی ام را که تا کنون بار‌ها در رسانه‌ها گفته ام، مطرح می‌کنم و آن این است که با وقایع طبیعی نمی‌شود جنگید. ما باید با وقایع طبیعی سازگاری ایجاد کنیم و بزرگترین و مهمترین سازگاری این است که ساختمان‌های ما باید در مقابل زلزله ایمن باشند و یا اگر نیستند، ایمن شوند. مسئولین هم باید به این نکات توجه کنند و همت هرچه بیشتر داشته باشند که ساخت و ساز‌های تبریز و اطرافش را بهبود ببخشند.

من بار‌ها و بار‌ها درباره بافت‌های فرسوده‌ی تبریز و حواشی این کلانشر هشدار داده ام، اما متاسفانه اغلب این تذکرات جدی گرفته نمی‌شوند. بدبختانه این بافت ها، در نزدیکی گسل‌های تبریز هستند. شهر تبریز یکی از کلانشهر‌های ایران است که بیش از یک و نیم میلیون نفر جمعیت دارد و با این شدت از خطر لرزه ای، باید به دقت مورد توجه مسئولین در راستای حل معضل بافت‌های فرسوده و بهسازی و مقاوم سازی ساختمان‌های قدیمی باشد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زمین لرزه مقاوم سازی مقیاس ریشتر شدت زلزله شهر تبریز زلزله ها زلزله ای بافت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۹۶۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نماینده تبریز: شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی

 عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس درباره قرارداد ۲ میلیارد یورویی شهرداری تهران با چین گفت: «شهرداری می‌تواند با کشورهای خارجی قرارداد ببندد اما نه قراردادهای پنهانی یا دارای ایرادات. وزارت کشور هم در این مورد نظریه تخصصی خود را می‌دهد. اما دستگاه‌های نظارتی باید به این موارد ورود پیدا کنند.»   به گزارش عصر ایران؛ احمد علیرضابیگی به روزنامه هم میهن گفت: «شورای شهر بر عملکرد شهرداری نظارت دارد و باید براساس چارچوب‌ها عمل کند. اما دستگاه‌های نظارتی هم باید بر عملکرد دستگاه‌های مختلف از جمله شهرداری نظارت داشته باشند. اینطور به نظر می‌رسد که نظارت و خوفی از این دستگاه‌ها وجود ندارد. بنابراین هر کسی هر جا ایستاده فکر می‌کند باید چپاول کند.»   علیرضابیگی با اشاره به اینکه تمام این موضوعات سیاسی است، تاکید کرد: «این به نوع حکمرانی در کشور برمی‌گردد. در مدل حکمرانی کنونی اراده مردم را به حداقل رسانده‌ایم. وقتی مردم حس کنند نظر و اراده آنها تعیین‌کننده است، نظارت را توسعه می‌دهند و نتیجه آن روی کار آمدن شورای شهری است با پشتوانه مردمی که به مردم بدهکار است و باید پاسخگوی شهروندان باشد؛ چراکه باز هم باید درِ خانه مردم برود برای گرفتن رای؛ پس سعی می‌کند رضایت مردم را به دست آورد.   وی افزود: رضایت مردم وقتی به وجود می‌آید که شورای شهر به نیابت از آنها  عمل می‌کند. وقتی این اتفاق نمی‌افتد مردم کنار می‌مانند و نظارتی اتفاق نمی‌افتد. اگر نظارتی هم وجود داشته باشد در مقابل آن مقاومت می‌شود. با این روند شاهد پیشرفتی نخواهیم بود.» کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: حمل و نقل فوری- چینی عصبانیت روزنامه شهرداری از افشای قرارداد پنهانی زاکانی قرارداد خرید اتوبوس از چینی‌ ها کجاست؟

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی کتابخانه تخصصی ارتباطات در تبریز
  • زلزله چهار وهفت دهم ریشتری درفاریاب
  • زلزله ۴.۷ ریشتری فاریاب را لرزاند
  • وقوع زمین لرزه ای به قدرت ۴.۶ ریشتر در سیرچ کرمان
  • زمین لرزه ای به قدرت ۴.۶ ریشتر سیرچ کرمان را لرزاند
  • نماینده تبریز: شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی
  • نیروهای یگان ویژه موجب ارتقاء احساس امنیت شهروندان است
  • احساس غرور بیش از ۷۰ درصد مردم از عملیات وعده صادق
  • بیش از ۷۰ درصد مردم از عملیات وعده صادق احساس غرور کردند/ تغییر نام جزیره ابوموسی
  • بیش‌ از ۷۰ درصد مردم از عملیات وعده صادق احساس غرور کردند